35 godina STRELJAČKOG KLUBA TERMIKA NOVI MAROF

FOTO: Proslavljeno 35 godina Streljačkog kluba Termika iz Novog Marofa

Napisao/la:  –

Tvrtkama i pojedincima koji pomažu u radu kluba uručene su zahvalniceTvrtkama i pojedincima koji pomažu u radu kluba uručene su zahvalniceFoto: Dražen Novosel

Svečanom skupštinom, uz nazočnost Novomarofskog gradonačelnika Siniše Jenkača i drugih gostiju, večeras je proslavljeno 35 godina postojanja Streljačkog kluba Termika iz Novog Marofa.

 Prije 35 godina u tadašnjem poduzeću Termika u Novom Marofu, nekolicina zaljubljenika u streljaštvo donijela je odluku o osnivanju streljačkog društva. Šestog se ožujka 1984. godine sastao inicijativni odbor i predložio da se osnivačka skupština održi 22. ožujka 1984 godine. Tog dana u knjigu članova upisuje se 37 članova koji su ujedno bili prvi članovi i osnivači društva. Danas je u klubu još samo nas četvero koji smo bili osnivači društva – rekao je na večerašnjoj skupštini predsjednik Streljačkog kluba Termika iz Novog Marofa Vladimir Ferenčina.

– Svako društvo od svojeg početka ima porođajne muke tako ni naše društvo nije bilo bez njih. No da nam u samom početku premosti muke, svoje usluge ponudilo nam je streljačko društvo iz Varaždinskih Toplica na čelu sa gospodinom Zdravkom Rantešom, Brankom Martincem te Mijom Đurasom. Te, 1984. godine, streljački klub Termika nije imao ništa osim gole volje za gađanjem pa nam je u tim trenucima spomenuto društvo svojim znanjem, iskustvom i opremom pomoglo da profunkcioniramo. Tako smo sa njima pune dvije godine organizirali gađanja na improviziranim streljanama u Drenovcu i Gabrinovcu.   Za taj početni poticaj ja im u ime streljačkog kluba Termika srdačno zahvaljujem – napomenuo je Ferenčina.

– Za drugu godišnjicu svoga postojanja streljačko društvo Termika uz pomoć Hrvatskog streljačkog saveza, poduzeća Termika,  osnovne škole Novi Marof, poduzeća Bor te još nekih sponzora, postavlja osmero staznu automatsku streljanu za zračnu pušku u dvorani osnovne škole Novi Marof. Klub do 1989. godine živi isključivo od skromne članarine te nije bio u mogućnosti ulagati u opremu. Sredstva od članarine jedva su pokrivala troškove gađanja koji su uvijek bili poprilično veliki. Društvo 1986. godine donosi odluku da se u streljačko društvo Termika mogu učlaniti i vanjski članovi, a ne samo zaposlenici poduzeća Termika. Do 1989. godine društvo ima osamdeset članova. Aktivnosti se uglavnom provode na streljani u osnovnoj školi u Novom Marofu sa zračnom puškom, te nekoliko gađanja godišnje, malokalibarskom puškom na improviziranoj streljani u Možđencu – podsjetio je Ferenčina.

– Velik broj naših članova na razne je načine sudjelovao je u Domovinskom ratu. Sve ratne godine streljačko društvo nije prestajalo sa svojim radom, održavali smo gađanja zračnom i malokalibarskom puškom, te pištoljem velikog i malog kalibra. Tih ratnih godina snalazili smo se za streljivo na razne načine, pa smo ga čak i ilegalno dovozili iz inozemstva. Moram reći da smo streljivo na samom početku rata dali i u neke postrojbe Hrvatske vojske. Streljačko društvo Termika do kraja 1995 godine po evidencijskom popisu broji 285 članova, te je po mojoj procjeni jedno od najbrojnijih društava u tadašnjoj opčini Novi Marof– napomenuo je Ferenčina.

Društvo je član Hrvatskog streljačkog saveza, Županijskog streljačkog saveza i Zajednice športskih udruga Grada Novog Marofa od njenog osnutka.

– Kroz streljački klub Termika do dana današnjeg prošlo je preko 400 članova, čime se streljački klub posebno ponosi. Osnutkom još jednog streljačkog kluba na području grada Novog Marofa, dio članstva prelazi u novonastali klub, te se samim tim broj naših članova smanjio. Kroz klub u ovom 35. godišnjem postojanju prošlo je i tridesetak žena te isto toliki broj juniora. Iz našeg kluba potekao je i juniorski prvak Hrvatske u gađanju malokalibarskom puško, na što smo posebno ponosni. U jednom razdoblju našeg djelovanja vodili smo streljačku sekciju u sportskom društvu Tornado u Osnovnoj školi u Novom Marofu gdje smo okupili oko 70 članova osnovnoškolskog uzrasta. Do prekida tog rada došlo je radi nemogućnosti sportskog društva Tornado da plaća jednog našeg trenera koji je radio sa strijelcima svake subote od 8 do 14 sati. 

Važno je za reći da je dobar dio našeg članstva u klubu radi podmirivanja svojih potreba u smislu registracije sportskog vatrenog oružja. Pošto sada potvrde za registraciju vatrenog oružja daje  krovna organizacija, tj. Hrvatski streljački savez, streljački klub Termika svojim članovima pruža servis za registraciju oružja – rekao je predsjednik kluba.

Danas Streljački klub Termika broji 106 članova koji se redovito odazivaju na natjecanja, a klub je u svom radu doživio nekoliko transformacija, od društvenih organizacija preko udruženja građana, kao i naziva od streljačkog društva do streljačkog kluba.

– Trenutno klub nastupa u županijskoj ligi gađanja zračnom puškom serijske izrade i to u kategoriji seniora i kategoriji veterana. 
Naše glavno natjecanje malokalibarskom puškom i pištoljem velikog i malog kalibra održavamo za sve članove kluba dva puta godišnje na našoj streljani u Možđencu, a također za sve članove organiziramo dva puta godišnje gađanje zračnom puškom, kao i dva noćna turnira gađenja pištoljem velikog i malog kalibra. Klub raspolaže sa deseterostaznom streljanom za gađenje sa malokalibarskom puškom ne streljani u Možđencu, dvostaznom streljanom za gađanje pištoljem velikog i malog kalibra, sa dvije petero stazne automatske streljane za zračnu pušku i to jednu na svojoj streljani u Možđencu i jednu u poslovnom prostoru – s ponosom je istaknuo Ferenčina.– Kada smo prije petnaest  godina bili na ovakvoj skupštini, tj. kada smo obilježavali 20 godina rada, ja i moji prvi suradnici obećali smo da idemo u izgradnju streljane u Možđencu. Svi vi koji aktivno sudjelujete u natjecanjima na našoj streljani znate da nismo dali prazna obećanja, a naše goste koji još nisu bili na streljani pozivam da to učine prvom prilikom i da se uvjere sami da smo izgradili lijepi objekt sa svom potrebnom infrastrukturom. Počeli smo u jesen 2004 godine i do danas smo skoro završili. Ovo moje skoro smatrate kao da je gotovo sa izgradnjom do kraja i da treba još samo male sitnice. Ponosni smo na izgrađeno i danas kad obilježavamo 35 godina rada i postojanja, opet ćemo reći da ovo nije kraj naše gradnje i da nastavljamo istim tempom do potpunog završetka, unatoč sve manjim mogućnostima naših dragih sponzora i donatora. 
Sama gradnja trajala je deset godina, odvijala se u etapama, a sve prema našim mogućnostima, tj. koliko smo dotične godine prikupili sredstava od naših dragih dobročinitelja ,sponzora i donatora. Neki su nam pomagali novčano, neki u materijalu, neki u izvođenju radova, neki stručnim savjetima, neki sa prijevozom, a neki svojim dobrovoljnim radom. Nismo bili investitor koji bi pogodio gradnju po sistemu ključ u ruke, jer samu gradnju započeli smo praznih džepova. Analizom svih troškova kod gradnje dolazi se do dosta velikih brojki i mnogima kao i meni samom nije jasno kako smo sve to uspjeli. Ali rezultat je vidljiv – naglasio je Ferenčina, koji se zahvalio svima koji su pomagali i dalje pomažu klub.

Sukladno odluci Izvršnog odbora kluba na večerašnjoj su skupštini dodijeljena priznanja i zahvalnice donatorima sponzorima i pojedincima koji su svojim radom, donacijama i pomoćima pomagali streljački klub Termika.

Updated: 24. ožujka 2019. — 17:00
Streljački klub "TERMIKA" Novi Marof © 2015